Снимки на малки деца, които опитват лимон за пръв път

Когато за пръв път в живота си опитваш нещо, винаги се вълнуваш. Днес ще ви покажем фотографиите на David Wile и April Maciborka, които създават очарователна фотосесия на малки деца и техните реакции към първата им хапка лимон.

Лимоните могат да бъдат голям източник на забавление. Не мислите ли? :)

Източник: dama.bg
Публикувано в Интересно | Коментирайте

Най-странните случаи при раждане

Без съмнение раждането винаги е било определяно като изключително чудо, изпълващо с радост живота на всеки човек. Вродената способност на жените да вдъхваме живот на други човешки същества е невероятна. Още по-невероятни са случаите, които ще ви разкажем. По-добре седнете!

Най-малкото бебе в света
Румасия Рахман е родена на 19 септември 2004г. със своите 25 сантиметра дължина и 230 грама тегло. Причината за малките размери на бебето е кратката бременност на майката – 25 седмици и шест дни.

Най-младата майка в света
Лина Медина е най-младата майка, която историята на медицината познава. Тя се ражда през 1933г. в малко селце в Парагвай и почти навършила 6г. през 1939г., Лина ражда своето бебе. Тя забременява месец преди рождения си ден. По време на бременността родителите на младата майка си обясняват нарастването размерите на корема й с тумор, но когато я завеждат в болницата, разбират, че малката им дъщеря е бременна. Новороденото тежи 2,7кг.

Първият бременен мъж
Томас Бийти е роден като жена, но сменя своя пол с помощта на хирургическа намеса. Години по-късно, когато разбира, че 34 годишната му съпруга не може да забременее, Томас се подлага на ин витро.

Близнаци от различен цвят
Марсия и Мили Бигс са от редките документирани случаи, при които близнаци се раждат с различен цвят на кожата и очите. Хората не вярват на двете момичета, когато казват, че са близначки, не вярват дори, че са сестри. Марсия взима чертите на майка си, докато Мили – тези на баща си.

Осем бебета наведнъж
През 2009г. Надя Денис привлича вниманието, давайки живот на осем бебета… едновременно, с помощта на ин витро. Безработната самотна майка вече има шест деца отново с ин витро и броят на наследниците й вече е 14.
Най-възрастната майка в света
Индиан Рахо Деви Лохан ражда своето първо бебе през 2008г., когато е на 70г. 

Африканско семейство с бяло бебе
Лекарите правят десетки тестове, които доказват, че детето не е плод на изневяра. Родителите кръщават бебето Nmachi, което означава „Красотата на Бог”
Източник: dama.bg

Публикувано в Интересно | Коментирайте

Нещата, които разбираш, едва когато станеш майка!

Има неща, които не просто НЕ разбираш, а ти се струват свръх непонятни, до момента, в който… не станеш майка! Наблюдаваш останалите майки около теб и осъзнаваш много неща, едва когато ти самата станеш такава.. Ето ги и тях:

„Поспивай си, докато можеш!” Чувала си този съвет, нали? Тогава го прие с усмивка и някак на шега, но едва когато станеш майка осъзнаваш какво означава изтощение поради липса на сън. Среднощни ставания са неизбежни… Да, с времето идва и адаптацията, но няма какво да се лъжем – поспиването до обяд ще бъде изключение :) .
Когато станеш майка, разбираш колко блажена е и 30-минутната дрямка през деня, защото в останалото време от денонощието ще си с поглед, вперен в мъничето.
Време за глезотийки, свободен час в усамотение или безцелно шляене по моловете – да, личното време за себе си се изпарява. Но нищо не може да замени миговете с малко съкровище, за което сте целия свят! И промяната на „аз” в „ние” не тежи, а напротив – кара те да се гордееш!

Не разбираш какво означава думата „често”. Когато приятелката ти каже, че сменя памперсите на бебето си често, всъщност ти не осъзнаваш колко е често това „често”:))). Непонятно ти е също как майките имат толкова силно развита майчинска интуиция, периферно зрение, бърза реакция. Как могат да предвидят, че малкото човече ще си изцапа новата блузка или ще падне? Всички тези отговори ще ги разбереш, когато родиш. Не разбираш защо останалите публикуват снимки във Фейсбук само на бебетата си, при това по 10 еднакви кадъра… Разбираш защо го правят, едва когато и ти искаш да се похвалиш на всички с малкото си
съкровище и когато всяка снимка ти се вижда неповторима и искаш да я споделиш с всички.


Не разбираш също и защо, когато се видиш с приятелките си, те говорят само за това как бебето им е бутнало саксията или как е направило смешна физиономия. Описателни, впечатляващи се на дреболии? Е и ти ще си същата :) . Ще разбереш, че когато в живота ти се появи малко човече, всяка негова реакция е безценна. Разбираш това едва, когато станеш майка!

Едва когато станеш майка ще преоткриеш и онези дребни, но съществени неща, които правят момента специален. Детски песнички, приказки, разходка сред природата… сякаш си припомняш детството, безгрижието и невинността!

Не на последно място… магията! Когато станеш майка ще се върнеш към магията на детството – Дядо Коледа, феите, приказните герои и техните магически сили. Промените са изумителни! Разбираш за отговорността, която носиш, осъзнаваш своите приоритети, променяш целия си свят, но това става едва когато станеш МАЙКА! Списъкът е дълъг, но най-важното нещо, което осъзнаваш, е, че животът ти придобива нов, по-съдържателен смисъл.
 Източник: dama.bg

Публикувано в Бъдещи Майки | Коментирайте

50 правила за татковци на момичета

1. Обичай майка ѝ. Отнасяй се към нея с респект, почитание и огромна доза публична проява на привързаност. Когато малката порасне, има голям шанс да се влюби и да се омъжи за човек, който се отнася с нея горе-долу така, както ти си се отнасял с майка ѝ. Независимо дали е било добре, или зле, това ще се случи. Предпочитам да е било добре.

2. Винаги бъди на разположение. Не може да се постигне качество на времето, прекарано заедно, ако няма и количество. Прекарвайте време заедно без друга причина, освен простото желание да се радвате на взаимното си присъствие. Искрено се интересувай от нещата, които интересуват нея. Тя има нужда нейният татко да присъства на всеки етап от живота ѝ. Недей просто да си седиш безучастно, докато тя прибавя години към живота си… прибавяй живот към годините ѝ.

3. Спасявай я. Докато расте, тя ще търси герой. Съвсем спокойно това може да си ти. Ще има нужда да ѝ се притичваш на помощ отново и отново през целия ѝ живот. Прави го. Червеният плащ и сините гащи не са задължителни.  

4. Радвай се на всеки миг, който имате заедно. Днес тя пълзи из къщата по памперс, утре ще ѝ връчваш ключовете от колата и преди да си се усетил, вече ще я изпращаш до олтара. Някой ден, съвсем скоро, да прекарва време с тати няма да ѝ се струва като най-страхотното нещо на света. Животът се случва доста бързо. Най-добре му се наслаждавай, докато можеш.

 

5. Моли се за нея. Редовно. Страстно. Непрекъснато.

 

6. Тя ще се кара с майка си. Мъдро избирай страна.

 

7. Купи ѝ ръкавица и я научи да хвърля топката за бейзбол (българските татковци могат да заместят този спорт с футбол – бел.авт.). Накарай я да се гордее, че играе като момиче… момичето с най-силния удар.

 

8. Давай. Купи ѝ перлите, които си е поискала.

 

9. Разбира се, че изглеждаш глупаво, докато играете на криеница. Все пак трябва да играеш.

10. За рождения ѝ ден прави палачинки във формата на числото, отговарящо на възрастта ѝ. В краен случай ще свършат работа и понички с розова глазура и свещичка.

 

11. Някой ден тя ще си поиска кученце. Не го обмисляй. Поне веднъж в живота ѝ просто кажи „Да“.

 

12. Никога не е твърде рано да я научиш на нещата, с които трябва да е наясно относно парите. Въпреки това вероятно ще те разори, когато стане тийнейджърка… или за сватбения си ден.

 

13. Танцувай с нея. Започни, докато е още малка, докато е още бебе дори. Не чакай до деня на сватбата ѝ. 

14. Радвай се на времето за къпане.

 

15. Позволявай ѝ да държи волана. Тя винаги ще си спомня как тати ѝ е давал да кара.

 

16. Кажи ѝ, че е красива. Казвай ѝ го отново и отново. Някой ден някое анимационно филмче или списание „за красота“ ще се опита да я убеди в обратното.

 

17. Научи се да казваш „Не“. Днес може да ти се цупи, но утре и двамата ще се радвате, че сте се придържали към твоите правила.

 

18. Заведи я за риба. Вероятно ще се гърчи повече и от червейчето на куката ти. Няма лошо.

 

19. Научи я да сменя гума. Няма нужда изпуснатият въздух да бъде събитие, предизвикващо огромна паника в живота ѝ. И все пак ще ти се обади разплакана първия път, когато ѝ се случи.

 

20. Заведи я на палатки. Потопи я в природата. Наблюдавай как очите ѝ се пълнят с изумление, когато за първи път съзира красотата на откритите пространства. Остави iPod-а вкъщи.

21. Купи ѝ кецове, подобни на твоите, веднага щом проходи. Няма винаги да иска да носи същите обувки като татко си.

 

22. Тя е умна колкото момчетата. Погрижи се да го знае.

 

23. Когато се научи да раздава целувки, ще иска да те мляска по цялото лице. Насърчавай тази практика.

 

24. Знанието как се ядат слънчогледови семки правилно няма да ѝ помогне да влезе в добър университет. Все пак я научи.

 

25. Истинска магия е да я носиш „на конче“. Прави го сега, докато гърбът ти е силен, а тя още е мъничка.

 

26. В природата ѝ е да прави музика. Но е твоя работа да ѝ представиш удоволствието от носене на чорапи върху дървен под.

 

27. Ако има детски басейн близо до дома ви, води я там често. Ще бъде привлечена от водата като пате към локвичка.    
28. Тя с нетърпение ще те чака да се върнеш от работа вечер. Не закъснявай.

29. Ако майка ѝ я запише на уроци по плуване, погрижи се и ти да бъдеш в басейна. Не се притеснявай, че няма други татковци. Загубата си е тяхна.

30. Никога не пропускай рождения ѝ ден. След 10 години няма да си спомня какво си ѝ подарил. Ще помни дали си бил там.

31. Научи я да кара кънки. Наблюдавай как самочувствието ѝ се повдига.

32. Позволявай ѝ да се търкаля в тревата. Това е добре за душата ѝ. Не е зле и за твоята.

33. Заведи я на пазар за бански. Не се страхувай да наложиш вето върху някои от моделите, които избира, но все пак преодолей нуждата да ѝ купиш покриваща цялото тяло пижама за плаж.

34. Някъде между третата и шестата си годинка, има голям шанс да поиска да се ожениш за нея. Откажи ѝ внимателно.

35. След кошмар най-вероятно ще иска да дойде в твоето легло. Това е хубаво нещо.

36. Има много малко неща на този свят, които могат да успокоят плачещо малко момиченце по-добре от бащината му ръка. Никога не забравяй това.

37. Заведи я на люлките в близкия парк. Тя ще пищи да я люлееш по-високо и по-силно. Вероятно дефиницията ѝ за „по-високо и по-силно“ не е същата като твоята. Имай го предвид.

38. Когато порасне още мъничко, твоята дефиниция за „по-високо и по-силно“ ще бъде много по-близо до нейната. Когато този ден дойде, не му мисли… впрегни цялата си енергия.

39. Да я държиш надолу с главата за краката, докато тя се смее и пищи неконтролируемо, е чудесно за бицепса ти. ВНИМАНИЕ: тя няма идея какво означава да ти се изморят мускулите.

40. Може да поиска да ѝ купиш пони за рождения ден. Освен ако не живеете във ферма, не ѝ купувай пони за рождения ден. Но все пак можеш да ѝ вземеш под наем.

41. Не се изхвърляй с подаръците за рождения ден и за Коледа. Вместо това ѝ подари невероятните преживявания, които можете да имате заедно.

42. Тя трябва да знае, че винаги може да си дойде вкъщи. Каквото и да е станало.

43. Помни, че досущ като пеперуда, някой ден и тя ще разпери криле и ще отлети. Наслаждавай се на годините, в които е още гъсеничка.

44. Всяка година на рождения ѝ ден ѝ пиши писмо. Дай ѝ писмата, когато замине да учи, когато на свой ред стане майка, или когато мислиш, че има най-голяма нужда от тях.

45. Научи се да ѝ вярваш. Колкото повече расте, толкова повече свобода ѝ давай. Тя ще се възпитава според очакванията, които поставяш пред нея.

46. Когато се колебаеш, слушай сърцето си. Тя така прави.

47. Когато дъщеря ти е тийнейджърка и е разстроена, да се научиш кога да се намесиш и кога да се отдръпнеш, ще прибави години към СОБСТВЕНИЯ ТИ живот. Ако успееш в това начинание, кажи ми как си го постигнал.

48. Сладоледът покрива огромно количество прегрешения. Научи кой ѝ е любимият.

49. Този ден скоро ще дойде. Не можеш да направиш нищо, за да се подготвиш за него. Колкото по-бързо приемеш този факт, толкова по-лесно ще ти бъде.

50. Днес тя тръгва към вратата, за да отиде на училище. Утре ще се изнесе. Не мигай.

Източник: jenite.bg

 

 
 

 

Публикувано в За татковци | Коментирайте

Снимки на бебета и деца част 1

Галерията съдържа 112 снимки.

Още галерии | Коментирайте

Видове детски плач

Плач от глад
Най-често новородените плачат от глад. Педиатрите съветват: „Ако имате съмнение, че бебето е гладно, нахранете го.” Отличен съвет, тъй като, щом го нахраните вие утолявате жаждата му, нуждата му да суче или да бъде носено на ръце. Тук, разбира се, съществува и опасност, в бъдеще да отговаряте с храна на всеки негов писък.
Когато е гладно, бебето плаче. Това са кратки, ритмични викове, които бързо се усилват и зазвучават като викове на болка и страдание. Вярно е, че изпитва болки – притиснато от нуждата да яде, то просто е олицетворение на глада.

Плач от болка
Този вид се разпознава сравнително лесно. Ако болката е внезапна (болка в ушенцето или от отворена безопасна игла), детето пищи пронизително и остро. Тогава няма как да не се намесите начаса! Хроничната болка или болката, придружена от висока температура, предизвиква друг вид рев. Той наподобява неравномерен, слаб, но повтарящ се хленч, точно като на ранено животно. И в този случай незабавно му обърнете внимание, тъй като наистина се вижда, че бебето не е добре!

Плач от гняв
Избухва яростно, главно, когато някаква важна потребност не е задоволена и детето, освен че изпитва голямо лишение, се чувства безпомощно. Когато не срещне разбиране, избликът на гняв преминава в ярост. Подобна реакция не е отрицателна, тя доказва, че бебето се надява на света, в който се намира. Свят, където апелите му могат да бъдат чути. това обяснява защо викът за нещо друго, често може да премине във вик на ярост.

 Плач от самота или скукa
Започва като протест. На детето му омръзва да лежи само в леглото все под една и съща играчка. Ако не отидете при него, започва да хленчи: „Как така никой не идва?” Тогава надува гайдата и в края на краищата получава онова, което си е наумило – компания.

Плач от тъга
Жалостив хленч, по-точно злокобен, който в никакъв случай не би трябвало да чувате. Това е вик на душевно страдание, което бебето, почувствало се изоставено, необичано или лишено от нужното внимание изпитва. Така реве дете, отделено от майка си или дете, чиято майка е в плен на собствената си душевна болка и затова не е в състояние да събуди у него радостта от живота.

Новороденото има безброй други причини да вика, плаче и крещи, да протестира и някои от тях ще разгледаме по-нататък. Но доколкото ми е известно, тези причини не могат да предизвикат някакъв точно определен вик който да е присъщ на всички бебета и който да е толкова характерен, че да мога да го опиша, за да го разпознавате и да реагирате адекватно.

За щастие, освен по характера на плача, родителите съумяват да разберат какво иска да им каже бебето и по други признаци. Те владеят и множество стратегии да го утешат по най-подходящия начин. И уменията им не зависят толкова от знанията и предписаните им съвети, колкото от силата на емоционалната връзка между детето и тях.
 източник: deteto.bg

Публикувано в Бебета | Коментирайте

Какво е да си майка

Онова, което не знаехте, преди да станете майка…

Зората едва пуква, бебето плаче дълго и неуморно, а вие се чувствате самотна и отчаяна. Усещате неистова нужда да останете насаме със себе си. Защо никой не ви предупреди, че коремът ви ще е такъв отпуснат и мек? Ами раждането? Мислехте, че най-трудното е минало с него, а последваха колики, безсъние и плач – бебешки и ваш. Преживяхте емоции, грижи, страхове, отговорности – неща, за които не бяхте подготвени в първите месеци на бебето.

Нито една книга не обяснява какво е да си майка. Там пише с колко трябва да наддаде бебето, с какво да го храните, как да се грижите за него… Но никой не се е сетил поне с малки букви да добави, че ви предстоят толкова душевни изпитания. Това трябваше да научите сами.

Е, за второто бебе ще сте подготвени и ще знаете, че:

Светът около вас вече е много опасно място
Да, така е, но до идването на вашето бебе някак сте пренебрегвали този факт. Изгорелите газове на автомобилите са ви дразнили, но сега тровят детето ви… Бактериите и вирусите, които вашите приятели и роднини пренасят, докосвайки вашата рожба, ви докарват безсъние… Всичките тези страхове полека ще се стопят. Не, няма да изчезнат напълно, но ще осъзнаете, че не можете да защитите детето си от абсолютно всичко.
След като девет месеца ви “носеха на ръце”, сега носят другиго
Всички ви глезеха и задоволяваха и най-дребните ви прищевки. Но се роди дребосъкът и вниманието се фокусира върху него. Това не ви пречи, разбира се, просто трябва да свикнете, че понякога може да минат дни, преди някой да ви попита: “Как си?” и “Имаш ли нужда от нещо?”.
В бански е възможно никога да не изглеждате както преди
Глад и коремни преси месеци наред, а плоският корем е все така мираж. Можете да постигнете предишната си фигура, но и да не го направите, не е фатално. Двата килограма в повече са сладък белег, оставен върху вас от детето ви.

Ще има моменти на изтощение
За тях може и да са ви намекнали с поканата да си отспите като бременна, защото ви чакат дълги нощи и няма да имате време за почивка. Но как може да се акумулира сън?
Кърменето е най-прекрасното, но често и стресиращо усещане
Знаете, че кърмата е най-добрата храна за вашето бебе. Но не ви се получава… Не се отчайвайте и не се обвинявайте – от това не ставате по-лоша майка. Обърнете се за помощ към консултант по кърмене, но не го превръщайте в идея фикс. Идиличната картина на кърмеща жена и потънало в нега бебе понякога са недостижими, въпреки положените усилия. Запушените канали, възпаленията и рагадите е възможно да доведат до отчаяние и най-упоритите майки.
Не бива да се заклевате, че няма да се хвалите с наследника
Било ви е странно как приятелките, с които сте водили толкова интересни разговори на разнообразни теми, след като родят, се променят и вместо “здрасти”, започват с това, какво са и какво не са направили децата им. Били сте убедени, че не е възможно да изпаднете във възторг от една усмивка и сте се клели, че ще оценявате реално детето си. Но как да се въздържите и да не разкажете на всички, че вчера е казало “па-па”, а неговите връстници още гукат? Примирете се, че почти всяка майка преминава през този етап и вероятно и вие няма да сте изключение.
Съвършената майка не съществува
Да си съвършената майка не значи да изглеждаш като модел – с подредени коси, перфектен грим, гладка кожа и божествено тяло. Съвършената майка е просто майка на детето си – усеща нуждите му, откликва на желанията му, дава и получава любов.

 

източник: www.bg-mamma.com

Публикувано в Бъдещи Майки | Коментирайте

Моника Белучи не съжалява, че е родила децата си късно

Италианската кино звезда Моника Белучи е щастлива, че е чакала почти до 40-та си година, за да стане майка.

Актрисата беше на 39 години, когато роди първото си дете Дева и на 45 години, когато стана майка на Леони и твърди, че избрала да бъде възрастна майка, защото не била готова за промяна в живота си до онзи момент.

„Преди това не бях готова да стана майка. Не бях готова за нещо толкова голямо, нещо, което щеше да промени живота ми завинаги. Смятам, че причината за това е, че съм единствено дете в семейството. По някакъв начин се чувствах дете, бях прекалено голяма егоистка. Когато родих първото си дете, си помислих, че ще имам следващото много бързо, защото знаех, че не ми остава много време. В крайна сметка кърмих възможно най-дълго време и исках да имам време само за дъщеря си, за да съм уверена и да я опозная преди да забременея с второто си дете. Бях късметлийка, че забременях на 44 г. Не беше необходимо да опитваме дълго време, получи се естествено“, споделя актрисата пред сп. „YOU“.

47-годишната Белучи и съпругът й Венсан Касел са заедно от 17 години и тя казва, че връзката им се е променила след появата на децата, припомни БГНЕС.

„Никога не мога да знам какво ще се случи. Разбира се, бих била много щастлива, ако сме заедно завинаги. Но не зная. Човек никога не знае. Не бива да приемаме нещата за даденост, особено във връзките. Но ние имаме нашите деца и любовта към тях означава, че тази любов е завинаги. Надявам се връзката ни да е вечна, но аз я изживявам ден за ден. Връзката ми с Венсан се промени след появата на децата. Бяхме двойка близо десет години, това е дълго време, така че, разбира се, всичко се промени, но за добро“, сподели Моника.

източник: www.woman.bg

Публикувано в Звездни родители | Коментирайте

Каква роля има бащата в живота на дъщеря си?

Първо това е първият мъж, който тя среща в живота си, второ- дълго време го смята за единствен. Те се срещат когато момиченцето още не знае, че има много мъже по света, че те са различни и че може да ги избира. От това какви отношения ще имат бащата и дъщерята в първите пет-седем години, зависи какво ще бъдат за нея мъжете в живота. Ще им се доверява ли, ще разчита ли на тяхната помощ, защита и въобще ще разбере ли какво значи мъжка любов? Нека започнем с някои твърдения: на мъжете им е лесно да обичат дъщерите си. Защо? Преди всичко с тях могат да построят почти идеални отношения. В началото бащата еднопосочно се грижи, защитава, учи, при това той е най-силния, умен и авторитетен човек от света на възрастните. След това, когато дъщерята порасне на свой ред приема да се грижи за таткото и мъжът престава да бъде само обожаван и нужен, а става обект на трогателно и нежно внимание В същото време изградените отношения позволяват на бащата от време на време да се отделя в свой живот или работа, оставяйки дъщеря си на грижите на майката, като при това не чувства нито вина, нито нужда да изяснява отношенията. Тоест остава свободен! Кажете, не е ли това мечтата на всеки мъж?
В наше време дъщерята вече не е товар, който трябва възможно най-бързо и изгодно да бъде предаден на съпруга. Бащите вече не са длъжни да им избират спътници в живота, не е задължително да се разделят с дъщерите си, давайки ги в чуждо семейство. Разбира се, тези въпроси и сега вълнуват мъжете, но не се приемат така фатално както преди.

На мъжете им е по-лесно да обичат дъщерите, отколкото синовете си, защото жената е единственото същество пред което може да покажат своята любов без да се притесняват от осъждане. Още повече, че момиченцето (за разлика от момченцето) не е нужно да се учи да скрива чувствата си.  Освен това , над бащата не надвисват неговите собствени недостатъци, тъй като в синът си той вижда преди всичко себе си, своето продължение, а това значи и собствените си слаби места. За да промени това отношение към детето, трябва да се научи да вижда момченцето като друг човек и да му позволи да измине собственият си път, без да се увлича в поправяне на грешки, които на времето е направил бащата, и да не довършва това, което на времето не е довършил бащата Но даже и бащата да се отнася мъдро и правилно със сина си, ще трябва да се примири с някой свои навици, които ако е възможно с удоволствие не би забелязал, но ще ги види като в огледало в синът си. С дъщеря, мъжът се чувства по- свободен (не рискува да се срещне със собствените си недостатъци) и му е по- лесно да бъде добър баща за нея.

 

източник:
http://www.bg-mamma.com

Публикувано в За татковци | Коментирайте